Popunere de "dezvoltare" a Zonei Pietei 700

In jos

Popunere de "dezvoltare" a Zonei Pietei 700

Mesaj  clara la data de Joi Oct 02, 2008 10:14 am

http://www.primariatm.ro/epress.php?unid=C64F4A7968B83116C22574D500318AD3

"Plan de viitor pentru Piața 700
01.10.2008


Timișoara, 1 octombrie 2008. Primăria Timișoara și ModaTim Investment au elaborat o propunere de reorganizare spațială, peisagistică și funcțională pentru zona Piața 700, cu investiții publice minimale. Promotorii organizează o expoziție, urmată de o dezbatere publică privind alternativele de dezvoltare a zonei. Conceptul e pregătit de biroul de arhitectură Andreescu&Gaivoronschi. Prin realizarea proiectului, Timișoara va câștiga un spațiu public nou, în centrul orașului. Piața 700 va oferi 700 locuri de parcare publice noi și condiții civilizate pentru piața agro-alimentară și de flori. Se va crea o arie pietonală largă, separată de traficul auto, care va aerisi întreaga zonă și o va conecta de centrul istoric. Pe locul pieței agro-alimentare și a celei de flori se va amenaja o piațetă modernă și estetică, în completarea celorlalte trei din centrul vechi (Unirii, Libertății, Victoriei). Această primă etapă este realizabilă în doi ani de zile, fără întreruperea activității de piață. Mai departe, proiectul va integra și pune în valoare Spitalul Militar și monumentele istorice din zonă (Bastionul Cetății și Biserica Militară). În 1 octombrie, la Atelierul de Urbanism de pe strada Alba Iulia, nr. 1, se inaugurează expoziția de prezentare a proiectului (deschisă zilnic pentru public între orele 14-18). Proiectul e accesibil și on-line: www.business-centre.ro/ Piata 700. În 15 octombrie se va organiza o dezbatere publică pentru a prelua observații și sugestii care să fie integrate într-un PUZ. La realizarea PUZ-ului se va colabora și cu Regia Piețelor, ADP Timișoara, GTZ și riveranii Pieței 700. În acest fel, proiectul final va cuprinde nevoile și dorințele tuturor celor implicați. ModaTim Investment s-a implicat alături de Primăria Timișoara din dorința de a reașeza pe principii estetice și funcționale zona Piața 700, adiacentă proiectului City Business Centre. Dezvoltatorul a construit deja două clădiri de birouri clasa A. În 2011, ansamblul City Business Centre va oferi în total 32.000 mp pentru birouri, 10.000 mp pentru servicii și comerț și 700 de parcaje. Aplicarea acestui concept actual și unitar va armoniza peisajul urbanistic din întreg centrul istoric și va îmbunătăți calitatea vieții în Timișoara. Există o prezentare și în atașamente.

Biroul Relații Publice"

clara

Mesaje : 92
Data de înscriere : 03/03/2008

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Popunere de "dezvoltare" a Zonei Pietei 700

Mesaj  clara la data de Joi Oct 02, 2008 10:15 am

" Piața 700: Poarta către centru
* Propunere de organizare spațială, peisagistică și funcțională a zonei Piața 700

Zona Piața 700 suferă vizibil de numeroase afecțiuni: nivelul estetic scăzut, lipsa acută a locurilor de parcare, condițiile anevoioase în care se desfășoară activitatea de piață și dificultatea punerii în valoare a monumentelor istorice din acest spațiu. Se impune elaborarea unui plan de acțiune care să armonizeze Piața 700 cu nevoile cetățenilor Timișoarei și cu peisajul urbanistic modern.

Primăria Timișoara împreună cu ModaTim Investment au imaginat un proiect modern și integrat, care oferă soluții pentru toate problemele actuale ale Pieței 700. Dincolo de conceptul pur urbanistic, inițiatorii au fost preocupați să reducă la minim implicațiile financiare din partea comunității. Conceptul a fost pregătit de biroul de arhitectură Andreescu&Gaivoronschi.

Recâștigarea spațiului public
Proiectul propune ca pe locul actualei piețe agro-alimentare și a pieței de flori să se amenajeze o piațetă modernă, coborâtă sub nivelul străzii. În fapt, un spațiu de promenadă care leagă Piața 700 de zona vechii cetăți, prin pasaje pietonale subterane și scări rulante. În piațetă se pot amenaja cafenele, terase și alte puncte de recreere. Pe fondul agresării domeniului public cu proiecte private, Timișoara are astfel șansa să câștige un spațiu public nou, tocmai în centrul orașului.

Noua piațetă ar completa celelalte trei Piețe din Orașul Vechi, mai ales odată cu transformarea centrului istoric în zonă pietonală. Culoarul Unirii-Libertății-Victoriei va crea o mișcare pietonală pe axa nord-sud, în timp ce proiectul din Piața 700 va crea mobilitate și pe axul invers: est-vest. Practic, s-ar realiza astfel o poartă de acces către centrul istoric al Timișoarei.

Modernizarea Pieței 700
Proiectul nu urmărește mutarea pieței agro-alimentare și a pieței de flori. Sunt activități cu tradiție în acest loc și necesare pentru locuitorii din cartier. Ele însă trebuie să se desfășoare în interior, conform standardelor europene.

Proiectul propune edificarea lângă Saiftim a unei clădiri noi, administrată de Primărie. Parterul și subsolul clădirii vor găzdui cele două piețe, în condiții moderne, civilizate și cu acces facil. Pentru realizarea acestei investiții, ADP-ul și Regia Piețelor se pot asocia cu un investitor privat sau pot oferi spații de închiriat pentru finanțarea proiectului.

700 de locuri noi de parcare
Proiectul are soluții și pentru actuala criză a locurilor de parcare, ce se va acutiza curând, odată cu inaugurarea în vecinătate a noului sediu al Direcției Financiare. La subsolul întregului spațiu public din Piața 700 se vor crea două niveluri de parcaje, cu circa 700 de locuri de parcare publice. Acestea vin în completarea celor 700 de parcaje pe care le va oferi ansamblul City Business Centre.

Refuncționalizarea Spitalului Militar
Curțile interioare ale Spitalului Militar se vor folosi pentru a lega noua zonă pietonală de Orașul Vechi. Odată cu reamenajarea clădirii Spitalului Militar, proiectul prevede punerea în valoare și a celorlalte monumente istorice din Piața 700: Bastionul și Biserica Militară. Traficul auto nu suferă modificări. Prin amenajarea piațetei, se creează două niveluri diferite, traficul pietonal separându-se total de traficul auto.

Stație de tren urban
Proiectul este gândit de la început în relație cu un plan viitor al Primăriei de a transforma linia de cale ferată în linie de tren urban. O potențială stație e prevăzută deja în apropierea Pieței 700. Trenul urban va permite conectarea rapidă a suburbiilor de oraș, ceea ce va ușura traficul auto. Iar consistenta zonă pietonală creată în Piața 700 va contribui și ea la ameliorarea calității vieții în urbe.

Pașii parcurși și etapele proiectului
Dezvoltarea Pieței 700 este un proiect major, care implică multe forțe. Alături de Primăria Timișoara și ModaTim Investment, au participat la discuții Regia Piețelor, ADP Timișoara, GTZ și riveranii Pieței 700. Până acum au fost stabilite principiile de bază și s-a pregătit un concept pentru dezbatere publică. Odată aprobat de Consiliul Local, proiectul se va realiza etapizat.

Primă etapă: realizarea piațetei urbane, relocarea activităților de piață în noua clădire și crearea parcajelor subterane. Proiectul se va realiza fără întreruperea activității de piață, prin comasarea temporară a celor două piețe în zona Pieței de Flori. Prima etapă se poate autofinanța ca investiție și e realizabilă în 2 ani.

A doua etapă: integrarea în proiect a Spitalului Militar, a Bisericii Militare și a Bastionului. Această etapă se poate realiza după ce Spitalul Militar, actualmente deținut de Ministerul Apărării, va trece în proprietatea autorităților locale.

A treia etapă: odată cu punerea în aplicare a conceptului de tren urban.

Primăria Timișoara și ModaTim Investment propun un plan realist și realizabil, de importanță vitală pentru Timișoara actuală și viitoare. Problemele din zona Piața 700 se pot soluția rapid, cu cheltuieli minime de la bugetul local. Mai mult, se va reuși conectarea zonei cu centrul istoric, ceea ce va spori atractivitatea turistică a orașului. Proiectul reprezintă totodată un model pozitiv pentru felul în care autoritățile locale și investitorii privați pot colabora în folosul comunității. "

clara

Mesaje : 92
Data de înscriere : 03/03/2008

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum