Timisoara: noul PUG

In jos

Timisoara: noul PUG Empty Timisoara: noul PUG

Mesaj  Admin la data de Dum Aug 28, 2011 7:34 pm

Au fost postate
http://www.primariatm.ro/index.php?meniuId=2&viewCat=3087
documente ale noului PUG, etapa preliminara; este in lucru ceea ce HCL 140/2011 numeste "Etapa 3 - etapa elaborării propunerilor PUG și RLU aferent", etapa in care se vor derula si o serie de dezbateri publice; este important pentru noi toti sa consultam documentele (chiar daca sunt numeroase), sa urmarim postarile primariei si mai ales, sa participam la dezbaterile publice, care vor fi organizate de primarie sau care, foarte important, pot fi organizate si la cererea fiecarui dintre noi, daca avem sesizari, sugestii, propuneri, fata de documentele postate.
Este o ocazie deosebita sa ne implicam, sa participam la conturarea orasului; sa nu uitam ca urbanismul derogatoriu a fost restrans foarte mult, deci noul PUG va fi cu atat mai important pentru noi toti, locuitori ai municipiului, proprietari, dezvoltatori imobiliari.
Din pagina primariei:

"Ce își propune noul PUG?

* Să reflecte strategii clare referitoare la principalele caracteristici ale dezvoltării urbane: expansiunea în teritoriu, densitățile locuirii, mixajul funcțional, conversia funcțională a unor zone
* Să fie orientat spre reglementări care sa conducă la creșterea confortului urban și a calității vieții
* Să aibă caracter corector al efectelor reglementărilor anterioare
* Să anuleze acele reglementări (PUZ derogatorii) care nu au produs efecte sau a căror efecte pot fi limitate prin noi reglementări
* Să fie orientat spre reconsiderarea spațiului public existent și producerea noilor spații publice în noile dezvoltări
* Să ofere soluții și recomandări pentru amplasarea obiectivelor de mare importanță municipală și regională
* Să amorseze cooperarea în utilizarea teritoriului zonei metropolitane
* Să ofere condiții pentru negocierea favorabilă a marilor proiecte urbane prin reglementări
* Să ofere flexibilitatea necesară evoluției oportunităților de dezvoltare urbana fără a conduce la derogări care să dezechilibreze concepția de ansamblu
* Să fie un instrument ușor de înțeles atât de către dezvoltatori, public, cât și ușor de aplicat de aparatul administrativ"


Daca nu ne implicam acum, prin consultarea documentelor, participari la dezbateri publice, atunci cand ne va deranja schimbarea functiunii unei zone din oras, sau o constructie cu functiunea ei, aparuta langa casa noastra, s-ar putea sa fie prea tarziu sa se mai poata schimba ceva.

Rugamintea mea este sa diseminati mesajul catre toti membrii asociatiei si sa urmarim toti evolutia acestui proiect, sa putem participa in timp util la dezbaterile publice organizate de primarie; si sa ne tinem la curent, unii pe altii, cu noutatile.

Admin
Admin

Mesaje : 163
Data de înscriere : 18/02/2008

http://apzr.forumgratuit.ro

Sus In jos

Timisoara: noul PUG Empty DEGEABA VA ZBATETI

Mesaj  anubis la data de Vin Sept 16, 2011 11:36 am

Degeaba incercati sa va impotriviti "vointei" o mana de oameni loviti de interese obscure. Ceea ce se publica pe site-ul PMTM este doar abureala si praf in ochi. Niciodata nu veti fi la curent cu ceea ce se doreste si ceea ce se va regasi in mapele consilierilor locali la vot. Personal am intampinat toata rautatea ce poate exista in TM si in special a celor care deservesc primaria TM. Abia am reusit sa impiedic construirea unei parcari intre blocurile noastre (str Platanilor), nu pt noi, ci pt o constructie de pe Mangalia 20 (o viitoare casa rezidentiala cu etaj care avea nevoie de parcare). Aveam trasata o noua strada pe langa blocurile noastre pe spatiul verde existent, in nu mai stiu ce plansa (54) si "acordul" tacit al unor blocatari colorati. Numai norocul a facut sa reusesc, desi nici acum nu cred ca s-a renuntat la acel obiectiv.

Dar sa revin la subiect. O parte din presa locala e cu ei, iar cealalta TACE. Dezbaterea publica va veni prea tarziu ca sa se aprofundeze toate aspectele si desigur nu se vor discuta punctele sensibile care nu vor fi date publicitatii. Desigur ca vor fi greu de urmarit in proiectul propus (de aceea e proiect ca sa sufere schimbari...). A fost o discutie ca se va discuta PUG-ul in sedintele CCC de cartiere, dar a fost data uitarii propunerea.

De aceea va sugerez sa organizati dvs dezbateri la sediul dvs, la care sa invitati presa locala sau daca nu e posibil acest lucru, macar sa dati "comunicate de presa" periodice sau sa apelati la alte ONG-uri din tara sau cine mai stie ce... Numai mâna dvs de membri implicati e prea putin pt un razboi asa de mare. MARE ATENTIE INSA CA VIN ALEGERILE SI VOR FI NUMAI PROMISIUNI COLORATE !

anubis

Mesaje : 50
Data de înscriere : 20/02/2008

Sus In jos

Timisoara: noul PUG Empty mersul HCL-urilor

Mesaj  Admin la data de Vin Sept 16, 2011 2:36 pm

Noul PUG va fi aprobat printr-un HCL; pana la faza de aprobare, se parcurg urmatorii pasi, conform cu legislatia in vigoare (HCLT 140/2011):
1.Postare faza preliminara PUG (ceea ce exista deja pe site PMT)
2. Etapa 3, conform HCL 140/2011, adica elaborarea PUG si in paralel, consultarea publica; APZR insista, prin petitiile adresate primarului si arhitectului sef, ca aceste consultari sa se organizeze pe cartiere, cu participarea specialistilor elaboratori ai PUG, care sa explice plansele si sa preia observatiile populatiei;am solicitat inclusiv elaborarea unui calendar de consultare si publicarea acestui calendar.
3. Etapa 4, de analiza si aprobare a PUG; PUG-ul trecut prin faza consultarilor de la Etapa 3 devine proiect de HCL, se posteaza pe site primarie (cel putin); se afiseaza plansele la Atelierul de urbanism; populatia are prilejul sa formuleze observatii si se programeaza dezbaterea publica (finala) a proiectului; concluziile dezbaterii si proiectul intra la analiza si votul CLT.
Etapa 5: monitorizarea implementarii PUG.

APZR poate organiza dezbateri publice ale PUG, ca orice ONG de altfel, dar din punct de vedere legislativ, aceste dezbateri nu se pot substitui celor prevazute de lege, organizate de primarie, deci ar fi un consum inutil de resurse ale APZR.
Mult mai util ar fi obtinerea unui calendar de consultari publice pe cartiere (lucru pentru care APZR a facut deja doua petitii la primarie; la prima petitie am primit raspunsul ca se va elabora calendarul si ne va fi adus la cunostiinta; la a doua petitie, formulata in 31 august, am revenit punctand importanta organizarii consultarilor pe cartiere si reiterand cerinta de organizare a consultarilor, pe cartiere. De asemenea, important este sa ne prezentam la consultarile pe cartiere, membrii si nemembrii APZR si sa formulam observatii in cunostiinta de cauza, fiecare pentru cartierul/zona in care locuieste.
Legea are niste etape in care ne permite noua cetatenilor sa intervenim, daca vrem sa schimbam ceva; trebuie sa cunostem si sa exploatam caile legale de interventie, atunci cand e momentul; dupa aprobarea PUG-ului, foarte greu se va mai putea schimba ceva; atentie, tot la aceste consultari publice putem cere anularea acelor PUZ, PUD care inca nu au produs efecte, daca obiectul respectivului PUZ/PUD deranjeaza comunitatea locala.

Eu personal, in calitate de presedinte APZR, voi insista pe langa primarie, pana la obtinerea unui rezultat favorabil, pentru consultarea pe cartiere, nu stau si astept numai sa vad daca primaria isi tine promisiunea.
Ca si cetatean, ma voi limita sa particip la consultarea pe PUG pentru cartierul/zona mea.

Deci avem de ales cu totii sa ne implicam (cu consumul de resurse aferent, in principal timp si nervi) sa ne obtinem drepturile (ca nu vine nimeni sa ni le puna pe tava) sau sa stam deoparte si sa speram ca poate fac altii ceva pentru noi.Admin
Admin

Mesaje : 163
Data de înscriere : 18/02/2008

http://apzr.forumgratuit.ro

Sus In jos

Timisoara: noul PUG Empty FACETI CEVA !

Mesaj  anubis la data de Lun Sept 19, 2011 9:15 am

Sa nu va fie cu suparare, dar altceva decat cele doua petitii si acest forum, nu puteti face nimic? Vorbiti de resurse... sunt tare curios cate sedinte ati tinut pana acum, cati membri activi aveti si ce a scris presa locala despre activitatea dvs? Nu va puneti speranta in sedintele CCC de cartier: in primul rand pt ca ele se convoaca de catre presedintii de cartier cu probleme propuse de ei si nu la "solicitarea" primariei, in al doilea rand pt ca habar nu au de asemenea probleme si nici nu le pasa in afara de carosabil, trotuare si gunoi si in al treilea rand (si nu in ultimul rand) deservesc interesele paterne si slujesc aceluiasi stapan. V-am spus ca nu veti putea fi la curent cu cele mai sensibile aspecte din proiect si nici nu veti face față șmecheriilor virtuale de pe portalul primariei. Cautati altceva pana nu e prea tarziu...

anubis

Mesaje : 50
Data de înscriere : 20/02/2008

Sus In jos

Timisoara: noul PUG Empty Ce am facut pana acum

Mesaj  Admin la data de Lun Sept 19, 2011 11:33 am

Am atacat in contencios administrativ si am obtinut anularea a HCL 140/2007 si HCL 300/2008, privind constructia de blocuri in zone de case;
Am participat la numeroase dezbateri publice la primarie si la unele sedinte ale consiliului local, pentru sustinerea intereselor membrilor APZR, interese legate de dezvoltarea durabila, armonioasa, a unui oras ca Timisoara.
Am dat, poate pretentios spus, dar cam asta am facut, consultanta tuturor celor care m-au solicitat, pentru diverse proiecte de hotarari privind partea de dezvoltari imobiliare.
Am participat, cu opinii, la modificarea legislatiei in urbanism si amenajarea teritoriului; la nivelul MDRT, opiniile APZR au fost preluate integral si inca au fost intarite; la nivel de CLT, au fost preluate partial; ultima participare la dezbatera publica a fost pe HCL 140/2011, regulamentul de informare si consultare a populatiei pe documente de urbanism.
Am transmis (prin convorbire directa cu arhitectii, dar si in scris) echipei elaboratoare a PUG unele doleante ale noastre si ale unor CCC.
Suntem in curs de a semna protocoale de colaborare cu alte ONG-uri din oras.
Membrii APZR sunt peste 500;
Am avut cateva aparitii la diverse posturi de televiziune pe teme de urbanism; numeroase articole din presa au reflectat si sprijinit activitatea APZR.
Despre resurse: membrii APZR nu platesc cotizatii, resursele principale consumate sunt cele de timp si asta facem la foc continuu, dupa programe convenite de comun acord. Pentru consultarea pe PUG, avem un program de actiune, cu implicarea membrilor activi.
Evident, suntem doar niste cetateni, cu resurse limitate (inclusiv accesul la informatie), facem si noi cat putem, oricum am facut si facem mai mult decat nimic; unii dintre noi au suportat chiar consecinte ale activitatii lor si totusi mergem mai departe.
Foarte pe scurt, domnule anubis (nici macar numele nu v-il stim!) cam asta am facut si continuam sa facem ceea ce stim, nu neaparat cu reflectare pe acest forum.
Nu avem nimic impotriva sa fim judecati, dimpotriva, consideram criticile un ajutor; am fi bucurosi insa daca cei care ne critica ar face si ei cate ceva pentru zona lor in particular si/sau pentru oras in general (in cazul dvs am inteles ca ati reusit anularea unui proiect care prevedea o parcare langa blocul dvs, parcare care insa nu era destinata locatarilor din acel bloc; foarte bine, sincere felicitari).

In cazul problematicii noului PUG insa, nu ne sunt de folos pareri ale unora care doar stau pe margine si care cred ca se implica daca scriu pe diverse forumuri si atat (am o varsta si sunt satula inca de pe vremea de dinainte de revolutie, de replici de genul "da de ce nu face cineva ceva"), fara ca macar sa ofere solutii concrete sau o ora din timpul lor pt a rezolva o mica problema; domnule anubis, toti suntem ocupati; toti consumam timp si nervi cand ne implicam, inclusiv eu consum timp (dar fara nervi) acum cand va raspund.
Mi-am propus sa nu elimin pe nimeni, niciodata, de pe forum, decat pentru limbaj licentios, ceea ce categoric nu este cazul dvs; este insa ultima data cand consum resurse pentru a va raspunde, daca nu aveti solutii concrete si oferte de ajutor, ca de bagatori de seama "e plin podu" cum se spune la noi in Banat.

Numai de bine!

Admin
Admin

Mesaje : 163
Data de înscriere : 18/02/2008

http://apzr.forumgratuit.ro

Sus In jos

Timisoara: noul PUG Empty BUN RĂMAS...

Mesaj  anubis la data de Mier Sept 21, 2011 7:58 am

Doamna Militaru, sa nu credeti ca am scris cele de mai sus din aroganta sau dispret pt asociatia dvs., fara sa stiu ce ati facut pt TIMISOARA. Am fortat nota pt ca aici pe forum este singurul loc unde ne mai poate vedea lumea si serviciile care ne monitorizeaza actiunile pt a ne da cu tifla la momentul oportun. Eu unul am renuntat la patriotismul timisorean si la mandria banateana, pt simplul motiv ca nu se mai poate face NIMIC pt a ne salva pe noi insine de nemernicia politica in care am fost atrasi si de ticăloșismul ordinar in care traim. Am renutat la CCC si la administrarea catorva asociatii de proprietari, tocmai pt a nu mai pierde timpul cu prostii, smecheriile, coloratii si colorantii, cu institutiile statului cate or mai fi ramas. Am plecat capul in fata marsaviilor politice locale care si-au intins tentacolele pana la usa apartamentului de bloc si care au pus stapanire pe soarta noastra prin parghii ascunse si tehnici secrete: barfa, umilinta, minciuna, denigrare, lasitate, calomnie si multe altele.

Am ajuns o populatie de nimic, aservita stomacului si intereselor partinice locale, rupti de realitatea in care traim si purtati intr-o alta realitate in care nu vom mai supravietui. Am incercat sa va sugerez faptul ca luptati cu morile de vant (sper ca sintagma nu e prea dura) si nu veti mai reusi NIMIC pt ca vi-ati desconspirat bunele intentii si s-au luat toate masurile necesare anihilarii vointei dvs. Ati ramas singura (la figurat) pt ca stomacul vecinului e tot gol chiar daca langa linistea lui se ridica P+4+M sau pt ca apropiatii dvs, asa-zisi colaboratori, au primit carnetul de partid.

In aceasta realitate eu unul am inchis taraba (cateva forumuri) si am lasat lingura jos pt ca nu se mai poate face NIMIC si nu se mai poate spera la un viitor condusi de pensionari. Lasand supararea la o parte si mahnirea efemera, va doresc multa putere de munca si cat mai multe realizari dupa dorintele dvs. Un viitor cat mai luminos. Anubis out.

anubis

Mesaje : 50
Data de înscriere : 20/02/2008

Sus In jos

Timisoara: noul PUG Empty e adevarat ce spuneti

Mesaj  Admin la data de Mier Sept 21, 2011 8:40 am

si de multe ori am avut senzatia ca lupt cu morile de vant, dar tot de atatea ori am stiut ca deabia asteapta conducerea locala sa obosim, sa ne scarbim si sa renuntam sa mai facem ceva; tocmai de aceea, lupt in continuare cu toata tenacitatea si incapatanarea de care sunt in stare si am constatat ca daca uneori, pe un front pierd cate o batalie, castig pe alte fronturi, castig aliati admirabili (si nu e vb de ccc) si putere de actiune. Revenind la PUG, am primit raspuns la a doua petitie: au uitat de promisiunea de a organiza dezbateri in cartiere (previzibil) si se prevaleaza de lege, organizand deocamdata doar doua dezbateri la Atelierul de urbanism al PMT: una in 26 octombrie pentru ONG-uri si alta in 27 pentru CCC; desigur ca se vor prezenta doar generalitati, sunt convinsa ca nu vor fi abordari concrete pentru zone care se vor modifica semnificativ, dar macar stim si noi ce pasi vor face in directia dezbaterilor publice, pentru ca in alta directie, daca nu facem parte din clubul lor, nu stim...oare?

Admin
Admin

Mesaje : 163
Data de înscriere : 18/02/2008

http://apzr.forumgratuit.ro

Sus In jos

Timisoara: noul PUG Empty Re: Timisoara: noul PUG

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum