APZR
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

revenirea domnului arhitect Sorin Ciurariu pe functia de director al Directiei de Urbanism

In jos

revenirea domnului arhitect Sorin Ciurariu pe functia de director al Directiei de Urbanism Empty revenirea domnului arhitect Sorin Ciurariu pe functia de director al Directiei de Urbanism

Mesaj  Admin Lun Iul 30, 2012 5:01 pm

Comunicat de presa

Societatea civila cere criterii profesionale pentru evaluarea personalului Primariei Municipiului Timisoara

Asociatia Proprietarilor din Zone Rezidentiale (APZR), Grupul de Initiativa in Promovarea Opiniei Publice -GIPRO, Asociatia Dumbravita Noastra –DUNOS, au depus luni, 30.07.2012, la Primaria Municipiului Timisoara, un document de pozitie prin isi exprima ingrijorarea cu privire la posibila revenire, in cadrul Directiei de Urbanism din cadrul Primariei Timisoara, a politicilor si practicilor nelegale in materie de urbanism, existente in perioada in care aceasta a fost condusa de catre domnul arhitect Sorin Ciurariu.
Cunoastem ca domnul Sorin Ciurariu a castigat in instanta repunerea pe functia avuta, cu atributiile avute si in niciun caz nu ne pronuntam asupra hotararilor instantei de judecata.
Ne exprimam insa ingrijorarea referitor la revenirea, pe un post atat de important, intr-un oras ca Timisoara, a domnului Ciurariu, deoarece in perioada in care dumnealui a fost director al Directiei de Urbanism, s-au petrecut un numar considerabil de incalcari ale legislatiei in vigoare in acea perioada, in domeniul urbanismului si amenajarii teritoriului.
Domnul arhitect, in calitatea avuta de director al Directiei de Urbanism, a fost promotorul a ceea ce media a numit la vremea respectiva “asaltul blocurilor in zonele de case”; a initiat proiecte de HCL-uri care incalcau legislatia in vigoare in materie de urbanism (care de altfel au si fost anulate de instantele de judecata); comunicarea cu publicul interesat a fost deficitara: sau nu s-a raspuns deloc sesizarilor sau s-a raspuns cu mare intarziere, dupa luni de zile; dezbaterile publice, atunci cand au avut loc, au fost pur formale. In perioada cand a fost director, a intarziat nejustificat de mult elaborarea noului proiect de PUG.
Ne exprimam ingrijorarea ca o data cu revenirea domnului arhitect Ciurariu pe functia avuta, ar putea reveni si practicile de incalcare a legislatiei si a transparentei decizionale.
Acestea sunt motivele pentru care am solicitat domnului primar, sa includa in randul criteriilor de evaluare a performantelor pentru postul de director executiv al Directiei de Urbanism/Arhitect sef, si pe acelea care tin de respectarea procesului de transparenta decizionala, atitudinea proactiva in relatiile cu cetatenii, respectarea normelor de urbanism, numarul de proiecte de hotarari initiate de catre Directia de Urbanism (prin primar), aprobate, dar care ulterior au fost desfiintate de catre instanta, ca nelegale, numarul de plangeri primite din partea cetatenilor, impactul media al politicilor de urbanism initiate si promovate.
Credem ca prin luarea acestor masuri se poate preintampina reintoarcerea la practicile si politicile de urbanism eclectice si nelegale, care pot afecta in mod grav dezvoltarea durabila a orasului in care traim.

Semnat:
Asociatia Proprietarilor din Zone Rezidentiale, dr. ing. Rodica Militaru,
Grupul de Initiativa in Promovarea Opiniei Publice, avocat Adrian Stoica,
Asociatia Dumbravita Noastra – DUNOS, ing. Iulian Toma

Admin
Admin

Mesaje : 163
Data de înscriere : 18/02/2008

https://apzr.forumgratuit.ro

Sus In jos

revenirea domnului arhitect Sorin Ciurariu pe functia de director al Directiei de Urbanism Empty Documentul de pozitie depus la Primaria Timisoara

Mesaj  Admin Lun Iul 30, 2012 5:03 pm

Catre Primarul Municipiului Timisoara,
Catre Secretarul Primariei Municipiului Timisoara,
Consiliul Local al Municipiului Timisoara, toate comisiile


Document de pozitie privind numirea domnului arhitect Sorin Ciurariu in functia de
director executiv al Directiei de Urbanism


Am luat act de numirea domnului arhitect Sorin Ciurariu in functia de Director executiv al Directiei de Urbanism; cunoastem ca domnul Sorin Ciurariu a castigat in instanta repunerea pe functia avuta, cu atributiile avute si in niciun caz nu ne pronuntam asupra hotararilor instantei de judecata.
Ne exprimam insa ingrijorarea referitor la revenirea, pe un post atat de important, intr-un oras ca Timisoara, a domnului Ciurariu, deoarece in perioada in care dumnealui a fost director al Directiei de Urbanism, s-au petrecut un numar considerabil de incalcari ale legislatiei in vigoare in acea perioada, in domeniul urbanismului si amenajarii teritoriului.
1. Domnul Sorin Ciurariu a fost initiatorul atat de controversatelor proiecte de HCL-uri de locuinte colective in zone de case familiale; este vorba de HCl 140/2007 si HCL 300/2008, al caror continut incalca legislatia in vigoare, la data aparitiei lor, motiv pentu care au si fost anulate de instanta de contencios administrativ. O hotarare asemanatoare a aparut la Cluj (HCL 431/2005, pentru locuinte colective cu P+2, cu maximum sase apartamente), dar a fost anulata in contencios administrativ inainte de aparitia HCLT 140/2007. Ne punem intrebarea cum de domnul arhitect, participant, dupa propriile afirmatii, la simpozioanele nationale ale arhitectilor, a preluat de la Cluj (si augmentat, ca numar de niveluri si apartamente) o hotarare deja anulata.
Motivatia aparitiei celor doua HCL de locuinte colective in zone de case a fost cea a de “densificare prudentă și controlată în țesutul urban existent” si de controlare a derogarilor prin PUZ/PUD, pentru locuintele colective.
In realitate:
 nu a existat nici o strategie de densificare, densificarea s-a făcut conjunctural, haotic, in functie de solicitarile beneficiarilor;
 cele doua HCL-uri au fost initiate pentru a usura construirea blocurilor in zone de case, fara a se mai trece prin fazele de elaborare PUZ/PUD, care implica costuri de mii de euro si in plus, PUZ/PUD sunt supuse, inainte de aprobare, consultarii publice;
 in 2007 si 2008, pentru constructii de locuinte colective si servicii, in zone de case familiale, Legea 350/2001 permitea derogari prin PUZ-uri; in Timisoara insa, in acea perioada, s-au dat sute de derogari si prin PUD-uri, printr-o interpretare particulara a legii, desi domnul arhitect Gheorghe Patrascu, la acea vreme director in MDLPL, actualmente arhitect sef al Bucurestiului, s-a pronuntat clar ca derogarile pentru locuinte colective in zone de case sunt permise de lege doar prin elaborarea si aprobarea unui PUZ;
 derogarile prin PUZ si PUD au functionat din plin, in paralel cu autorizatiile de construire emise conform HCL 140/2007 si HCL 300/2008; doar pe perioada de valabilitate a HCL 140/2007, adica 4.04.2007-28.01.2008 (noua luni), au fost emise: 130 de certificate de urbanism in conformitate cu HCL 140/2007, dar si: 359 certificate, cu solicitare de elaborare de PUD, majoritatea pentru constructii de locuinte colective, multe dintre acestea cu P+3E, P+4E; 129 certificate cu solicitare de elaborare PUZ, majoritatea tot pentru construirea de locuinte colective; in acceasi perioada, s-au emis 109 HCL care aproba PUZ/PUD.
Statistica aceasta, care poate fi verificata pe www.primariatm.ro, demonstreaza ca HCL 140/2007 si HCL 300/2008 nu au controlat in nici un moment construirea de blocuri prin PUD si PUZ ci doar au sporit haosul arhitectural al orasului.
2. Tot in perioada cand domnul Sorin Ciurariu a fost director al Directiei de Urbanism, s-a permis, din initiativa privata, elaborarea de PUD si PUZ care prevedeau constructii pe terenurile proprietate privata ale altor persoane decat beneficiarii documentatiilor de urbanism, fara acordul sau macar stiinta acestor persoane, doar un exemplu:
http://www.primariatm.ro/uploads/files/puz_pud_2008/studiu_dezv_cvartal_poreumbescu21.pdf.
3. In aceeasi perioada, au fost aprobate o serie de PUD si PUZ, desi depaseau procentul de ocupare al terenului si coeficientul de utilizare al terenului, permis de legislatie.
4. Au aparut si diverse “retete” pentru construirea nelegala de blocuri in zone de case familiale, legitimate de aceeasi directie; se pot da numeroase exemple cu adrese concrete.
5. Dupa modificarea Legii 350/2001, prin Ordonanta 27/2008, Directia de Urbanism a continuat sa emita certificate de urbanism pe vechea lege: in septembrie 2008, au aparut cca 54 de certificate pentru PUD-uri de locuinte colective in zone de case; la sesizarea APZR, certificatele de urbanism au fost retrase.
6. Au fost permise modificari si constructii care au transformat imobile din zona centrala a orasului, in vile cu acoperis din tabla de cupru, turnulete, coloane de marmura si diverse alte ornamente, desi in legislatie exista prevederi clare pentru a nu permite acest fenomen : “Autorizarea executarii constructiilor care, prin conformare, volumetrie si aspect exterior, intra in contradictie cu aspectul general al zonei si depreciaza valorile general acceptate ale urbanismului si arhitecturii, este interzisa” (HG 525/1996, art. 32); credem ca orice timisorean de buna credinta e de acord ca aceste vile “intra in contradictie cu aspectul general al zonei”.
7. Dezbaterile publice, atunci cand au existat, pe diverse documentatii de urbanism, au fost pur formale: nu s-a tinut cont de loc sau doar in foarte mica masura de parerile cetatenilor, reprezentantii Directiei fiind pur si simplu avocatii dezvoltatorilor.
8. In perioada in care domnul Ciurariu a fost director la urbanism, s-a tergiversat ani in sir (nejustificat, consideram noi) elaborarea noului proiect de PUG; ne exprimam temerea ca elaborarea noului PUG, aflata in curs, sa nu intre iar in amanari.

In aceste circumstante, pentru a preveni reintoarcerea la politicile si practicile nelegale mai sus mentionate, va propunem ca, prin intermediul aparatului de specialitate pe care il conduceti, sa includeti in randul criteriilor de evaluare a performantelor postului de director executiv al Directiei de Urbanism/Arhitect sef si urmatoarele criterii: modalitatea de respectare a procesului de transparenta decizionala, atitudinea proactiva in relatiile cu cetatenii, respectarea normelor de urbanism, numarul de proiecte de hotarari initiate de catre Directia de Urbanism (prin primar), aprobate, dar care ulterior au fost desfiintate de catre instanta, ca nelegale, numarul de plangeri primite din partea cetatenilor, impactul media al politicilor de urbanism initiate si promovate.
Apreciem ca, prin luarea acestor masuri se poate preintampina reintoarcerea la practicile si politicile de urbanism eclectice si nelegale care pot afecta pe viitor in mod grav dezvoltarea durabila a orasului in care traim.
Formulam acest document de pozitie din dorinta ca orasul nostru sa intre pe calea unei dezvoltari durabile, dar si din dorinta ca legislatia in materie de urbanism si amenajarea teritoriului, sa fie respectata in totalitate.

Semnatari:
Rodica Militaru, Asociatia Proprietarilor din Zone Rezidentiale
Adrian Stoica, Grupul de Initiativa in Promovarea Opiniei Publice-GIPRO
Iulian Toma, Asociatia Dumbravita Noastra-DUNOS

Admin
Admin

Mesaje : 163
Data de înscriere : 18/02/2008

https://apzr.forumgratuit.ro

Sus In jos

revenirea domnului arhitect Sorin Ciurariu pe functia de director al Directiei de Urbanism Empty ecou

Mesaj  Admin Mier Aug 01, 2012 2:05 pm

http://www.pressalert.ro/2012/07/mai-multe-asociatii-ingrijorate-de-repunerea-in-functie-a-lui-sorin-ciurariu/comment-page-1/#comment-14279

Va rog sa accesati linkul si sa postati comenturi, cu experientele (nelegale si triste) in materie de urbanism.

Admin
Admin

Mesaje : 163
Data de înscriere : 18/02/2008

https://apzr.forumgratuit.ro

Sus In jos

revenirea domnului arhitect Sorin Ciurariu pe functia de director al Directiei de Urbanism Empty si renasterea

Mesaj  Admin Mier Aug 01, 2012 8:45 pm


Admin
Admin

Mesaje : 163
Data de înscriere : 18/02/2008

https://apzr.forumgratuit.ro

Sus In jos

revenirea domnului arhitect Sorin Ciurariu pe functia de director al Directiei de Urbanism Empty pressalert, 3 august 2012

Mesaj  Admin Sam Aug 04, 2012 7:46 am

Cum este ținut sub control Sorin Ciurariu, reinstalat în fruntea Direcției de Urbanism
03/08/2012 Featured | Loredana Codruț
Arhitectul Sorin Ciurariu a revenit oficial în fruntea Direcției de Urbanism a Primăriei Timișoara, printr-o hotărâre adoptată astăzi în ședința Consiliului Local Timișoara. “Domnul Ciurariu revine în urma unui proces, își va păstra funcția și fișa postului, până când vom organiza un concurs pentru funcția de arhitect șef, care momentan îi revine ca sarcină tot domniei sale”,a lămurit primarul Nicolae Robu. Totuși, Ciurariu nu va avea mână liberă, căci toate actele pe care își va pune semnătura vor trece și prin mâna lui Ciprian Cădariu, cel care a deținut atribuțiile arhitectului șef înainte de revenirea lui Ciurariu pe post. Decizia introducerii semnăturii duble îi aparține primarului Nicolae Robu.

Admin
Admin

Mesaje : 163
Data de înscriere : 18/02/2008

https://apzr.forumgratuit.ro

Sus In jos

revenirea domnului arhitect Sorin Ciurariu pe functia de director al Directiei de Urbanism Empty Re: revenirea domnului arhitect Sorin Ciurariu pe functia de director al Directiei de Urbanism

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum