APZR
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

Modificare legislativa

2 participan?i

In jos

Modificare legislativa Empty Modificare legislativa

Mesaj  Admin Dum Aug 31, 2008 9:20 pm

S-a modificat legea 350/2001, a amenajarii teritoriului si urbanismul:
http://www.mdlpl.ro/stiri.php?s=633

APZR va ataca saptamana viitoare, in contencios administrativ, HCl 300.

Admin
Admin

Mesaje : 163
Data de înscriere : 18/02/2008

https://apzr.forumgratuit.ro

Sus In jos

Modificare legislativa Empty Pentru dezbateri publice

Mesaj  Admin Sam Sept 06, 2008 10:44 am

Pentru dezbateri publice

Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul a fost modificata prin OUG 27/27.08.2008;

„Art. III.
Metodologia de participare a publicului la activitatile de amenajare a teritoriului si de urbanism prevazuta la art. 57 alin. (2) din Legea nr. 350/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta ordonanta, se aproba prin ordin al ministrului dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor, in termen de 90 de zile de la aprobarea prin lege a prezentei ordonante.

Art. IV.
Aprobarea documentatiilor de urbanism a caror solicitare de aprobare s-a facut anterior intrarii in vigoare a prezentei ordonante se va face in conditiile prevederilor legale aplicabile la data solicitarii aprobarii, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante.”

Metodologia de participare a publicului la activitatile de amenajare a teritoriului si de urbanism ar putea aparea deja in toamna acestui an; trebuie sa urmarim si www.mdlpl.ro, Transparenta, Consultari publice, unde se afiseaza proiectele de acte normative initiate de minister si puse in dezbatere.
Pana atunci, sa fim atenti in intervalul 27.08.2008-27.02.2009, PUZ si PUD depuse inainte de 27 august 2008 se aproba dupa Legea 350/2001 nomodificata, deci ca si pana acum.
Intrebare: de unde vom sti ca un PUD/PUZ publicat pe site primarie a fost depus inainte de 27.08? Cred ca la categoria „documentatii de urbanism a caror solicitare de aprobare s-a facut anterior intrarii in vigoare a prezentei ordonante” pot fi incadrate doar PUZ/PUD depuse la Directia de Urbanism, cu numar de inregistrare/data si nici intr-un caz de certificatele de urbanism care au fost emise cu solicitare de elaborare PUZ/PUD; deci atunci cand contestam un PUZ/PUD, cred ca ar trebui sa solicitam sa ni se arate si inregistrarile cu data depunerii.

Foarte important, si in Legea 350/2001 nemodificata constructiile de blocuri intre case familiale se pot face numai prin PUZ, nu prin PUD, asa cum in mod gresit interpreteaza Directia de Urbanism art. 48 din lege. La art. 32 din Legea 350/2001 nemodificata se spune clar:
„Art. 32
(3) Modificãrile aduse reglementãrilor din Planul urbanistic general asupra procentului de ocupare al terenului (POT) și distanțele fațã de limitele laterale și posterioare ale parcelei se stabilesc prin Planul urbanistic de detaliu, iar cele aduse regimului de construire, funcțiunii zonei, înãlțimii maxime admise, coeficientului de utilizare al terenului (CUT) și retragerii clãdirilor fațã de aliniament se stabilesc prin planurile urbanistice zonale.”,
- adică într-o zonă de case familiale, desemnată ca atare în Planul Urbanistic General (al Municipiului Timișoara, în cazul de față), se pot construi locuințe colective doar după elaborarea și aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal;
- PUZ-ul se face însă pentru cel puțin un cvartal (zona inconjurata de 4 strazi), asigurând astfel unitatea, coerența și confortul urban pentru zona respectivă;
- ISC a trimis o adresa in acest sens Directiei, dar nu a fost luata in considerare;
- In sprijinul interpretarii legii, atasez scrisoarea Directorului General Gheorghe Pătrașcu, al Direcției Generale Dezvoltare Teritorială a MDLPL; domnul Gheorghe Pătrașcu a fost numit recent în funcția de Arhitect Șef al capitalei, deci opinia domniei sale este una mai mult decât avizată;
- Adica atunci cand contestam un PUD pentru blocuri intre case, prima contestatie poate fi ca ar fi trebuit elaborat PUZ; scrisoarea domnului Gheorghe Pătrașcu poate fi atasata;
- Contestatiile colective se pot depune la primarie daca au in tabel nume, prenume, adresa si numar de buletin, si cu buletinul in original a celui care depune;
- PUZ si PUD se elaboreaza dupa:
"Ghid privind metodologia de elaborare si continutul-cadru al planului urbanistic zonal" - Indicativ GM-010-2000.
"Ghid privind metodologia de elaborare si continutul-cadru al planului urbanistic de detaliu" - Indicativ GM-009-2000.
- Am aceste ghiduri, doar tiparite, nu in format electronic, dar le pot pune la dispozitia celor interesati;
- PUZ si PUD depuse trebuie sa respecte si HG 525/1995 pentru aprobarea RGU (cadrul legal al Ghidului de elaborare a PUD), adica:
• ARTICOLUL 31 - Inaltimea constructiilor
(1) Autorizarea executarii constructiilor se face cu respectarea inaltimii medii a cladirilor invecinate si a caracterului zonei, fara ca diferenta de inaltime sa depaseasca cu mai mult de doua niveluri cladirile imediat invecinate.
(2) in sensul prezentului requlament, cladirfimediatmvecinate sunt cele amplasate alaturat, de aceeasi parte a strazii.
(3) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) constructiile care au fost cuprinse intr-un plan urbanistic zonal, aprobat conform legii.
• ARTICOLUL 15 - Procentul de ocupare a terenului
Autorizarea executarii constructiilor se face cu conditia ca procentul de ocupare a terenului sa nu depaseasca limita superioara stabilita conform anexei 2 la prezentul regulament.
Anexa 2:
- zona exclusiv rezidentiala cu locuinte P P+1, P+2 - 35%
- zona rezidentiaia cu cladiri cu mai mult de 3 niveluri - 20%
- zona predominant rezidentiala (locuinte cu dotari aferente) - 40%
• Adică, dacă este vorba de mai mult de trei niveluri, POT poate fi de maxim 20%;
• Dacă este vorba de clădire cu trei niveluri, poate fi de maxim 40%.

- Dupa cum am observat, majoritatea PUD nu se incadreaza in aceste conditii; mansarda este si ea nivel, trebuie luata in considerare.


REFERITOR la Legea 350/2001 modificata prin OUG 27/27.08.2008:

Introduce modificari (art. 32, art. 48, art. 63) care spun clar ce se poate face prin PUZ si ce prin PUD, adica blocuri intre case categoric nu se mai pot face prin PUD, iar PUZ-ul trebuie insotit de un aviz de oportunitate intocmit de catre structura specializata condusa de arhitectul-sef si aprobat de catre consiliul local, adica va fi ceva mai dificil (sper), mai ales la inceput.

Sunt bucuroasa ca au fost preluate in OUG propunerile APZR, ba chiar au fost intarite, la capitolul sanctiuni.

Atentie insa, in OUG este intarit foarte mult rolul PUG: daca intr-o zona in care s-au amestecat deja blocurile printre case, zona va fi definita in noul PUG al orasului ca fiind una mixta, atunci probail foarte greu vom avea posibilitatea sa ne opunem, depinde ce va prevedea metodologia de informare si consultare a populatiei; trebuie, in consecinta, trebuie sa fim foarte atenti cand se va pune in dezbatere noul PUG.

Nu stiu sa pun scan pe forum, desi dl mudmen a scris clar cum, eu inca nu am incercat; asa ca trimit scrisoare d-lui Patrascu, scanata, la claras si mudmen, cu rugamintea de a o posta la aceasta sectiune, sa fie de folos si altora care contesta PUD..

Admin
Admin

Mesaje : 163
Data de înscriere : 18/02/2008

https://apzr.forumgratuit.ro

Sus In jos

Modificare legislativa Empty Re: Modificare legislativa

Mesaj  clara Mar Sept 09, 2008 12:56 pm

Modificare legislativa Guv

clara

Mesaje : 92
Data de înscriere : 03/03/2008

Sus In jos

Modificare legislativa Empty Re: Modificare legislativa

Mesaj  Admin Mar Sept 09, 2008 3:17 pm

Daca are cineva nevoie de scrisoarea de la mdlpl si nu o poate tipari direct din forum, va rog trimiteti-mi un e-mail si o trimit ca atasament
Rodica Militaru

Admin
Admin

Mesaje : 163
Data de înscriere : 18/02/2008

https://apzr.forumgratuit.ro

Sus In jos

Modificare legislativa Empty Sfidarea legii continua

Mesaj  Admin Lun Sept 15, 2008 9:20 pm

Din 27 august, de când a apărut ordonanța de modificare a legii 350/2001 și până în 15 septembrie, Primăria Municipiului Timisoara a eliberat 31 de certificate de urbanism pentru elaborarea unor PUZ-uri, cele mai multe pentru locuințe colective în zone de case; in conformitate cu ordonanta, certificatele de urbanism se emit doar dupa intocmirea unui aviz de oportunitate cu continut conform legii si dupa aprobarea avizului de catre consiliul local.
Dar în perioada menționată, nu a avut loc nici o ședința a consiliului local, deci avizele de oportunitate, dacă au fost întocmite, nu aveau cum sa fie aprobate și, în mod legal, certificatele nu puteau fi emise!

Au mai apărut și cinci certificate de urbanism pentru locuințe colective prin PUD, deși legea modificată spune clar că prin PUD se stabilesc reglementări noi numai cu privire la distanțele față de limitele laterale și posterioare ale parcelei și stabileste și sancțiuni.

Stimati membrii APZR, considerati acesta un strigat de ajutor: cum putem face autoritatile publice sa respecte legea?

In 08.09, APZR a actionat in contencios administrativ CLT, pentru anularea HCL 300/2008, privind constructia de locuinte colective in zone de case; In procesul prefecturii contra HCL 140/2007, la fel privind construirea de locuinte colective in zone de case, in sentinta care dispune anularea HCL 140/2007, s-au regasit toate argumentele formulate de APZR.
Sunt cateodata cumplit de obosita de lupta cu morile devant, dar ma gandesc ca orasul nostru merita sa luptam pentru el.

Admin
Admin

Mesaje : 163
Data de înscriere : 18/02/2008

https://apzr.forumgratuit.ro

Sus In jos

Modificare legislativa Empty Re: Modificare legislativa

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum